Estem en plena temporada de festivals: Vida, Cruïlla, Pedralbes, Cap Roig, Eufònic, Grec... No ens ho acabem! Fa molt temps que mirem els cartells amb deteniment i comptem si hi ha tants artistes dones com homes? A la majoria de festivals s'hi esforcen, ja no queda bé aquell desequilibri a què estavem acostumats. Avui farem un viatge més enllà del cartell i mirarem les estructures de la música. Ens hem tornat feministes de cop? O només és un rentat de cara? En parlem amb Fátima Mellado, tresorera de l'Associació per a la Igualtat de Gènere en la Industria de la Música i codirectora de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya; Raquel Bassas, presidenta de l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya, i Olga Ábalos, periodista musical, i durant 10 anys stage manager al Sónar, productora tècnica de concerts i tour manager.
--------
51:21
--------
51:21
Dones castelleres: "Hem aportat un salt qualitatiu molt important als castells"
Estem en plena temporada de castells, i des de fa molts anys veiem les dones com formen part del fet casteller sense traves. Hi ha dones caps de colla, enxanetes, acotxadores, però hi ha igualtat entre homes i dones? Els llocs de responsabilitat continuen sent per als homes? Les colles castelleres, on encara la majoria són homes, són ambients segurs per a les dones? En parlem amb Tamara González, cap de colla dels Xicots de Vilafranca; Carla Piñera, sotscap de la colla Castellers de la Vila de Gràcia, i Bea Jiménez, excap de pinyes i excap de colla dels Castellers de Sabadell.
--------
50:52
--------
50:52
Vicky Peña: "Tenim poca memòria, som un país ingrat amb els artistes"
Quan Vicky Peña puja a un escenari, no està interpretant només un paper. Estem sentint la veu d'una consciència. Ella s'empelta del que fa, sempre busca una història, més enllà del lluïment personal. Et parla des d'un altre lloc. Porta mig segle damunt dels escenaris amb papers memorables, molta feina i, sobretot, molt d'amor per l'ofici. Filla i mare d'artistes. Premis, els que vulgueu. I tot i així, encara té temps per militar i creure en totes les causes justes.
--------
54:20
--------
54:20
Quan avortar en clandestinitat era l'única opció
Fins al 1985, no es va poder avortar legalment a Espanya i, a més, només es podia fer en tres supòsits. No va ser fins al 2010, fa 15 anys, que es va poder avortar de manera lliure i gratuïta. A la pràctica, això va abocar com a mínim 40.000 dones a travessar la frontera, perquè al nostre país estava prohibit i perseguit. Aquestes eren les més afortunades perquè s'ho podien permetre, però moltes d'altres havien d'interrompre l'embaràs de manera clandestina, en condicions difícils que suposaven un perill per a la seva vida. En parlem amb Montse Cusachs, que va avortar a Londres amb només 15 anys, i Rosa Almirall, membre de la DAIA, Dones per l'Anticoncepció i l'Avortament, una associació que ajudava a avortar les dones que ho necessitaven.
--------
51:39
--------
51:39
Com es roden les escenes de sexe? La figura de la coordinadora d'intimitat
Les pel·lícules i les sèries estan plenes d'escenes d'amor i sexe. Però, com ho viuen les protagonistes? Recentment, ha aparegut una figura molt important en el món del cinema: la coordinadora d'intimitat. Per saber en què consisteix ben bé aquesta feina, assistim amb la coordinadora d'intimitat Lola Clavo al rodatge d'un curt que explica com un noi amb una discapacitat arriba per primera vegada a un orgasme. La crítica de cinema Alba Laguna ens porta exemples de bones pràctiques a la gran pantalla i d'altres on hauria sigut molt necessària aquesta figura. I amb la periodista musical Marta Pallarès ens endinsem en la figura de Sara Montiel: qui hi ha darrera del mite?
Montse Virgili reuneix cultura, sentit de l'humor, històries humanes i reflexió sobre la feina de les dones per explicar l'actualitat posant el feminisme al centre. Cada dia, de dilluns a divendres, de 21 a 22 h.