Àngels Fitó: "La pèrdua d'una mare és un forat que no s'omple de cap manera"
Dirigeix una universitat amb 90.000 estudiants, 28 graus i 57 màsters i encara té temps per escriure novel·les i passejar pel seu estimat Montseny mentre bufa el vent de saligarda. Àngels Fitó s'estira a "El divan" per reflexionar sobre l'educació, la bretxa de gènere, el paper de les institucions i el replantejament de les universitats amb la irrupció de la IA. També ens obre una porta al seu món interior i explica com l'escriptura ha estat la seva teràpia per acompanyar un dol que viu amb ella des que era una nena.
--------
1:00:35
Marina Rossell: "Els morts i els vius ens hauríem de trobar cada 10 anys i explicar-nos com ens va"
"Torna sempre bé per mal", li deia la mare. La mare, que cantava "Tatuaje", "Bésame mucho" o "L'emigrant" quan rentava i que tenia una veu preciosa. Com Marina Rossell, filla de pagès, que va trigar molt a saber que tenia un do: commou. Salvador Espriu li va brindar els seus poemes perquè en fes cançons. I també hi ha l'amor i Georges Moustaki; i la Cecília i l'Elisa; i el desamor que cantava Françoise Hardy; Llach, Raimon o Serrat; la pau que defensaven Neus Català i Teresa Rebull; resar quan vas en l'AVE, i donar gràcies a la vida i a la Mare de Déu del Món per tenir una mica de tot.
El moment és ara, li diu ella a l'Albert Om. Ell escriu "No faré cap més llibre. Retrat íntim de Marina Rossell". I plegats ens emocionen a "El divan".
--------
1:00:15
Tito Ramoneda: "Serrat no volia marxar del Sant Jordi el dia que es va acomiadar dels escenaris"
La música en directe a Barcelona seria diferent si no fos per l'entusiasme de Tito Ramoneda. La seva primera fita va ser portar Serrat al seu poble, la Pobla de Segur, quan només tenia 14 anys. En aquell moment no es podia ni imaginar que es convertiria en el seu promotor. I no només això: el Festival de Jazz, el Guitar Festival i gires de Mecano, Estopa, Joaquín Sabina o C Tangana també les gestiona The Project, l'empresa que Ramoneda va fundar fa l'any 1988 al costat de Joan Roselló, mort el passat mes d'octubre. El promotor avança a "El divan" com serà el futur de l'empresa, de la mà de Warner: anuncia la creació d'un nou projecte i la celebració dels 40 anys de The Project i els 60 anys del Festival de Jazz per al 2028.
--------
1:00:58
Xavier Antich: "Un poema et pot descobrir el significat de la vida"
Conversem amb Xavier Antich, un autèntic devorador de llibres. Estirat a "El divan", descobrim que aquesta història d'amor comença a la llibreria que regentava la seva família a la Seu d'Urgell. Hi va viure fins que es va traslladar a Barcelona per estudiar filosofia, la seva altra gran passió. El president d'Òmnium Cultural reflexiona sobre la situació de l'entitat, del país i del català, però també ens descobreix la seva vessant més personal, sempre impregnat de cultura i amb Bob Dylan, Ovidi Montllor, Zoo i Ginestà com a banda sonora.
--------
1:00:09
Ferran Sáez: "No soc optimista però tinc molta esperança"
Reflexionem sobre el nostre pas per la vida al costat de Ferran Sáez, escriptor de la Granja d'Escarp (Segrià), que, malgrat ser doctor en Filosofia, se sent més còmode sent reconegut com a autor de llibres. Tot i això, també el podríem definir com a musicòleg (té una col·lecció de més de 500 instruments); pensador pessimista, o directament com un home renaixentista: diu que el sentit de la vida és buscar el sentit de la vida i renuncia a tot tipus de tecnologia digital per seguir mirant la cara de la gent que es creua pel carrer i dialogar amb les estrelles abans d'anar a dormir. Xxxt! Orelles ben obertes, que parla en Ferran Sáez.
Sílvia Cóppulo té un consultori particular! "El divan", un espai on els convidats es deixen anar. Il·lusions, desitjos, records i músiques que acompanyen les converses més sinceres, més íntimes.