Myrto Kalle no és cuinera professional, però cuina de meravella i ens ho explica a les seves xarxes. Es nota que ve d'una família en què la importància de la bona vida comença pel bon menjar. La Myrto és de Grècia, però viu a Sant Vicenç de Torelló. Això sí, a la seva cuina no hi falta mai l'oli que elabora la seva pròpia família i algun formatge que li porta la mare quan la visita. Parlem amb ella de la gastronomia grega amb una mirada catalana.
--------
53:53
--------
53:53
El peix blau de l'Escala
A "La fonda", des de l'Escala, els pescadors Lluís Sureda i Josep Maria Sureda i el cuiner Jordi Jacas ens parlen amb orgull del peix blau com a tresor del mar i de la cuina. Amb arts tradicionals i respecte pel cicle natural, els pescadors capturen seitons, sardines, verats i altres varietats de peix blau, que arriben fresquíssims a la cuina dels restaurants. Allà, el cuiner els transforma amb sensibilitat i arrelament, donant-los el valor que es mereixen. Per a tots ells, el peix blau no és només un aliment, sinó cultura, ofici i identitat mediterrània.
--------
53:02
--------
53:02
Les ostres del delta de l'Ebre
Les ostres del delta de l'Ebre no tenen res a envejar a les que trobem en molts restaurants i que venen de França. Per això, hem anat fins a les Terres de l'Ebre per saber com es cultiven ostres i musclos, quant tarden a fer-se grans per poder-les menjar i, sobretot, com es fa aquest procés de depuració d'ostres i musclos perquè siguin aptes per a l'alimentació. Parlem també del cranc blau i abordem per què ja no hi ha cloïsses al nostre mar.
--------
53:17
--------
53:17
Jordi Àvila, cuiner i conseller domèstic
El podem veure cada setmana a TV3 explicant-nos quina és la millor manera de posar els aliments dins la nevera perquè no se'ns facin malbé o com optimitzar la cafetera. Jordi Ávila també ens explica quins són els millors estris per cuinar, com treure l'òxid de les paelles de ferro colat i un llarg etcètera. Aquest cuiner inquiet, que una vegada al mes ens porta a l'hort amb el seu videopòdcast, ens explicarà les seves dues grans passions: gaudir de la gastronomia i somriure a la vida.
--------
53:44
--------
53:44
Les trementinaires del Pirineu
En aquest primer programa de "La fonda d'estiu", anem fins a Tuixent per conèixer la figura de les trementinaires. Les trementinaires aprofitaven la saviesa popular que es transmetia de generació en generació per recórrer a peu els pobles de Catalunya venent plantes medicinals, trementina, bolets secs, olis elaborats i altres productes naturals amb propietats curatives. Aquests productes s'utilitzaven per preparar ungüents i pomades per curar malalties com refredats, bronquitis, pneumònies, fractures i inflamacions. La preparació de medicaments naturals era una activitat tradicional, documentada des de temps antics. Anirem fins al Museu de les Trementinaires per saber com vivien i què feien.