Galdric Santana i Roma, arquitecte, músic i director de la Càtedra Gaudí de l'UPC, ens parla de la troballa que va fer fa un temps: les campanes originals que es van fer servir en l'estrena de l'òpera Parsifal de Wagner a Catalunya. Més endavant, Jordi Pinto, director de Casa Parramon, dedica l'última secció de "La guia del violinista" a falsos mites sobre el violí. Finalment, Pere Alcon, flutier d'Olesa de Montserrat, comparteix amb nosaltres un seguit de tòpics associats als flautistes i als constructors i tècnics de flautes i flautins.
--------
57:14
--------
57:14
Les dues barítones, en disc
Comencem amb la "Caixa de ressonància", la secció de la Marisa Ruiz Magaldi, que aquesta vegada dedica a un personatge curiós: Leopoldo Franciolini. Més endavant, Jordi Campos, tenorista i intèrpret de barítona, ens parla de "Les dues barítones", l'enregistrament que ha presentat no fa gaire amb la barítona original del 1929 i la dissenyada per l'Institut d'Estudis Catalans, de l'any 2013. Finalment, l'orguener Óscar Laguna dedica la seva secció als dos orgues que podem trobar a la basílica del monestir de Poblet.
(Foto: Jordi Campos amb la Cobla La Principal del Llobregat. Autor: Àlex Roig)
--------
56:57
--------
56:57
Harmonicus, o com iniciar-se en la música a través de l'harmònica
Fa quinze anys que Sergi Raya va crear un mètode musical per aprendre música amb l'harmònica. Ara, passats els anys, comparteix amb nosaltres el camí fet fins ara i els bons moments viscuts amb els més menuts. Per la seva banda, Pepe Reche dedica les seves "Notes al peu" a l'estrena del Concert per a clavecí i cinc instruments, de Manuel de Falla, que va tenir lloc al Palau de la Música Catalana l'any 1926. Finalment, Cristina Alís Raurich dedica els últims "Sons llunyans" de la temporada a sentir diverses versions d'una de les parts que integren el "Llibre Vermell de Montserrat".
--------
57:35
--------
57:35
La important petjada del violinista Ruggiero Ricci en la carrera del lutier David Bagué
Ens acostem fins al taller que té el lutier David Bagué al barri de Gràcia de Barcelona per recordar la seva relació amb el violinista Ruggiero Ricci, que va marcar la seva carrera. Més endavant, ens traslladem fins a un altre taller, el de l'orguener David Iglesias a Vic, per conèixer un harmònium singular que va adquirir fa un temps. Els minuts finals són per al manxaire Jaume Ayats, que aquesta vegada ens parla d'instruments de corda polsada americans.
--------
56:43
--------
56:43
Pau Orriols i Alfons Sibila, el binomi perfecte
Comencem el programa amb un reportatge en què Pau Orriols, el gran constructor d'instruments de vent de Vilanova i la Geltrú, ens parla de la col·laboració que ha mantingut durant molts anys amb Alfons Sibila, un altre mestre constructor, en aquest cas de Gironella. Més endavant, Marisa Ruiz Magaldi ens descobreix alguns instruments de ceràmica que es conserven al Museu de la Música de Barcelona. Tot seguit, Anna Maria Reverté, carillonista del Palau de la Generalitat, ens comenta el paper institucional que sovint té el carilló del Palau. I, finalment, Jordi Pinto, director de Casa Parramon, dedica la seva secció, "La guia del violinista", a la compra d'instruments de la família del violí.
(Foto: Alfons Sibila i Pau Orriols, l'any 2008. Autora: Rosa Maria Coca Cirera)
Pere Andreu Jariod t'ensenya a estimar els instruments musicals. Els dissabtes, de 10 a 11 del matí, obrim "El taller del lutier" a intèrprets, compositors, constructors, restauradors i col·leccionistes d'instruments. Un magazín per a tots els públics, a la sintonia de Catalunya Música