Radio Logo
RND
Escucha {param} en la aplicación
Escucha En guàrdia! en la aplicación
(3.247)(171.489)
Favoritos
Despertador
Sleep timer
Favoritos
Despertador
Sleep timer

En guàrdia!

Podcast En guàrdia!
Podcast En guàrdia!

En guàrdia!

Guardar
Enric Calpena sempre et fa estar "En guàrdia!".
Enric Calpena sempre et fa estar "En guàrdia!".

Episodios disponibles

5 de 50
 • Lluís de Requesens, governador de Flandes
  Capítol 867. Un dels nobles més importants al servei de Felip II va ser un català, que va ascendir posicions a la Cort gràcies a l'activitat diplomàtica, però especialment gràcies a les habilitats militars. El seu nom era Lluís de Requesens, i pertanyia a una nissaga distingida que estava assolint el cim a la segona meitat del segle XVI. Per a aquesta família noble, els fets d'armes van ser una via de promoció. Requesens va participar en la guerra contra els moriscos a Las Alpujarras i a la victòria sobre la flota turca a la batalla de Lepant, i va acabar sent nomenat governador de Flandes el 1573, en un període especialment convuls. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Víctor Jurado Riba, doctor en Història Moderna per la Universitat de Barcelona amb la tesi "Clientelisme, milícia i govern: Lluís de Requesens i la noblesa catalana al servei de Felip II, 1568-1576" // "No s'hi enterra cap traïdor", "La veritable història de Marco Polo".
  9/26/2021
  53:24
 • Orígens de l'anarquisme als Països Catalans
  Capítol 866. A finals del segle XVIII, l'anhel de llibertat de molts éssers humans es va concretar en un moviment social fruit d'una teoria política que va agafar encara més volada al llarg del segle XIX, al voltant de les idees socialistes i llibertàries. La intenció final era abolir l'estat i rebutjar qualsevol estructura social autoritària. En una societat en ple procés d'industrialització i amb una classe obrera cada vegada més nombrosa, com era la dels Països Catalans, l'anarquisme va quallar amb força i va esdevenir un tret distintiu. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Jordi Martí Font, doctor en Filologia Catalana, periodista i professor, coautor del llibre "Breu història de l'anarquisme als Països Catalans".
  9/25/2021
  55:30
 • Pompeu, el gran general romà
  Capítol 865. A banda de ser un dels generals i estrategs més importants de la història de Roma, Pompeu el Gran, o més exactament Gneu Pompeu Magne, és un dels personatges clau per entendre la fi de la República Romana, sobretot per l'enfrontament obert amb Juli Cèsar per obtenir el poder. Però prèviament, Pompeu ja havia fet història: mai abans un romà havia aconseguit passar de ser un ciutadà particular, un privatus, a ser cònsol, un nomenament que va assolir per primera vegada el 71 abans de Crist, amb 35 anys. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Oriol Olesti, professor titular d'Història Antiga de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  9/19/2021
  57:47
 • La indústria cervesera a Barcelona
  Capítol 864. En els anys posteriors a la Guerra del Francès, la cervesa va arribar a Barcelona de la mà de petits fabricants. Molts d'aquests petits productors, la majoria procedents dels estats alemanys, es van beneficiar de les mesures fiscals aprovades pel govern d'aleshores. En un primer moment es va apostar per una cervesa d'alta fermentació, fabricada de manera artesanal. És a partir del 1870 que van prosperar les grans empreses del sector que es van servir dels avenços tecnològics de l'època i van consolidar la indústria cervesera catalana, amb marques que han arribat fins avui. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Xavier Garcia Barber, doctor en Història Econòmica per la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona.
  9/18/2021
  54:45
 • Locutores de ràdio durant el franquisme
  Capítol 863. La presència de les dones en la història de la ràdio a Catalunya ha estat cabdal per al seu desenvolupament, però sovint no ha tingut el relleu que li corresponia. La tasca d'aquestes professionals, locutores, productores o guionistes, es va veure afectada al llarg dels quaranta anys de franquisme, en un moment marcat per la repressió i la censura. En un context repressiu i de desaparició del català de la graella, la presència de les veus femenines a les ones catalanes es va reduir considerablement respecte a l'etapa republicana. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador i Elvira Altés, llicenciada en Història i Antropologia, investigadora en comunicació i gènere, fundadora de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya i autora del llibre "Dones a les ones. La història de la ràdio a Catalunya en la veu de les dones".
  9/12/2021
  56:17

Acerca de En guàrdia!

Enric Calpena sempre et fa estar "En guàrdia!". Trovadors medievals, les figures del crac del 29, passant per Cleòpatra o Ovidi Montllor. Tots tenen cabuda al programa de divulgació històrica dels episodis claus de la història. Un programa guardonat amb el Premi Ràdio Associació i el Premi Òmnium Cultural.

Sitio web de la emisora

Escucha En guàrdia!, CADENA 100 y muchas más emisoras de todo el mundo con la aplicación de radio.es

En guàrdia!

En guàrdia!

Descarga la aplicación gratis y escucha radio y podcast como nunca antes.

Tienda de Google PlayApp Store
Information

Debido a las restricciones de su navegador no es posible reproducir directamente esta emisora en nuestro sitio web.

Sin embargo, puedes escuchar la emisora en el reproductor emergente de radio.es.

Radio